Angstig? Dan is dit je livesaver!

1 juli 2021

Delen
Delen

Dé remedie tegen angst is bewegen. Gewoon lekker met je ass van die bank afkomen. Ook al is dat het laatste waar je zin in hebt. In dit blog vertel ik waarom bewegen zo belangrijk is als je last hebt van mentale klachten én hoe je dit voor elkaar krijg als je net zo’n luie Garfield bent als ik!

Ik val graag met de deur in huis. Ik heb echt een hekel aan sporten. Dat gedoe met zweten en je grenzen verleggen, pfff… Ik het meerdere malen geprobeerd hoor; fitness, kettlebellen, hardlopen en meer van die slopende dingen, maar het is gewoon geen match. Dat vind ik en dat vindt mijn lijf ook. Als ik mezelf te ver push, word ik eerder ziek dan sterk.

Exit dat sporten dus! Een nogal tegendraads statement als ik luister naar (mentale) gezondheidsgoeroe’s

Want als je van jezelf houdt, moet je trainen. Dát is zelfliefde. Of: Weerstand betekent groei. Zweten is goed voor je.

Tja. Inzien dat iets niet bij je past en je eigen weg daarin vinden, dat vind ik pas zelfliefde. Naar jezelf luisteren in plaats van een ander na te kakelen, daar is lef voor nodig. Ik zou zeggen: als dit blog je aanspreekt, probeer of het werkt voor jou. En zo niet, gooi deze wijsheid lekker over boord en doe je eigen ding.

Toen ik voor de tweede keer burn-out raakte, vond ik mijn middel tegen angsten

Namelijk wandelen in de natuur. Ontspannen doelloos struinen, kijken naar de vogeltjes, neerploffen bij een duinmeertje en een beetje mijmeren. Zonder bezig te zijn met ‘ik moet zoveel stappen zetten’ of ‘dit is goed voor me’. Elke keer na zo’n wandeling was ik verbaasd hoeveel er van me af was gevallen, hoe licht en helder mijn hoofd was.

Dus ben ik daar later eens ingedoken: waarom is relax bewegen zo goed voor je?

Eigenlijk is het heel simpel. Alles is energie. Zodra jij veel in je hoofd zit, creëer je daar enorm veel extra, verhitte energie. Dat moet ook weer afgevoerd worden. Laat dat nou precies zijn wat bewegen voor je doet! Door je lichaam in beweging te zetten, voer je als vanzelf overtollige energie af.

En begrijp me niet verkeerd: dit kan heel goed met sporten. Als jij geniet van sporten, absoluut blijven doen. Want ja, het is supergoed voor je. Zo is van hardlopen wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij depressies. Maarja, als je net als ik gek wordt van die bouncing boobies tegen je kin, weet dan:

Dat hele sporten is niet heilig. Iets tegen je zin doen kost veel meer energie dan het oplevert

Wij mensen zijn allemaal anders, waarom proberen we dan toch zo hard hetzelfde soort leven te leiden? Wat als werken van 9-17, een koophuis, een labradoodle en sportklasjes niet bij je passen? Mijn advies: in de prullenbak met al die verhalen over ‘wat hoort’. Bepaal lekker je eigen normaal!

Nog even over dat wandelen, want daar is iets speciaals mee

Er is nog een extra reden waarom je je na een rondje wandelen zo’n ander mens voelt. Wandelen brengt namelijk je linker- en rechterhersenhelft met elkaar in balans. Met als resultaat dat je makkelijker verbanden kunt leggen, problemen spontaan oplossen en je je letterlijk evenwichtiger voelt.

Is wandelen niks voor jou? Misschien hou je wel van fietsen, skaten, tuinieren, schoonmaken in huis of yoga. Kan allemaal! Ik adviseer je wel om een gedeelte van je beweegtijd buiten door te brengen. Snuif je gezellig nog wat frisse lucht, wat daglicht en in de zomer sprokkel je vitamine D, essentieel bij mentale disbalans.

En heb je het woord lui echt uitgevonden en verbeterd: maak gebruik van deze tips

Ik kan enorm lui zijn. Met de cavia’s op de bank, dekentje, pot thee… I’m good for the rest of the day. Maar daarnaast hou ik ook enorm van bewegen. Zeker sinds ik de helende kracht van de natuur heb uitgevonden. Na een (halve) dag binnen, begint het echt te jeuken, dan móét ik naar buiten. Ben jij het liefst vergroeid met je bank, denk dan hier eens aan:

🙌🏻 Zoek een beweegmaatje en wandel bijvoorbeeld drie keer per week een rondje na het eten

🙌🏻 Plak je beweegmoment achter een activiteit die je toch al doet. Fiets bijvoorbeeld nadat je thuiskomt van je werk meteen een rondje in de omgeving. Zodra je eenmaal op die bank zit, is het veel te aantrekkelijk om daarop te blijven hangen

🙌🏻 Parkeer je auto iets verder weg van je huis, zodat je het laatste stukje moet lopen

🙌🏻 Creëer voor jezelf een nieuwe gewoonte. Als je dit… dan doe je dat. Zo is mijn gouden regel als ik de hele dag binnen hebt gezeten: als ik mijn avondeten op heb, wandel ik een rondje buiten. Of zorg ervoor dat je één weekenddag je dag start met iets buiten doen. En, dit de misschien wel de meest lastige: ga zodra je je angstig of gewoon klote voelt, naar buiten. Het helpt écht!

🙌🏻 Maak het niet te ingewikkeld. Je hoeft geen uren te wandelen, te fietsen of te tuinieren. Een half uurtje per dag is meer dan genoeg. Geen tijd? We praten verder als je dit gesprek hebt gehad met je social media: ‘Ik heb vandaag echt geen tijd jullie te checken, sorry…’

Werkt de beweegmagic niet meteen, geef het wat tijd

Als je lichaam niet gewend is aan beweging, kan je gemopper voor je kiezen krijgen. Je voelt je wat moe of krijgt extra honger. Laat dat dan even voor wat het is, je lichaam past zich aan, that’s all. Met elke stap die je zet, zwier die je skate of heermoes die je uit je tuin trekt, bouw je aan je mentale gezondheid. Give it a try!

Delen met vrienden

Leave A Comment

Gerelateerde berichten