Daarom triggert drank je angsten

13 maart 2021

Delen
Delen

Lekker gezellig met vrienden een drankje doen. Of aan het einde van de werkweek even de boel de boel laten met een goed glas wijn. Op zich niks mis mee. Alleen als je last hebt van angsten, kun je het beter laten.

 Als je me zou kennen zou je weten dat ik…..

Vul jij hier ook in: van het goede leven hou. Lekker kan genieten van een wijntje bij het eten of biertje op een terrasje. In that case, hear hear. Ik kan ook zó genieten van een (te vol 😅) glas wijn op zijn tijd. Alleen gebeurt het steeds vaker dat dat beetje gezelligheid het begin is van een angstaanval. Hieronder leg ik je uit hoe dat zit.

Om te beginnen, alcohol is gif voor je lijf. Geen zorgen, dit is geen hoogdravend ‘het-is-zo-slecht-voor-je-artikel’.

Er is wel meer slecht voor je. Dat wijntje kost je de kop niet. Ik bedoel het letterlijk. Je lever slaat alarm zodra het alcohol detecteert. En zet meteen alle andere processen in je lichaam stil. Eerst dat gif verwerken, dan pas kunnen we weer verder met de normale reinigingsprocessen.

Een wijntje bij het eten betekent dus dat je lichaam eerst alcohol gaat afbreken en dan pas verder gaat met je eten verteren. Als je een gevoelig lichaam hebt, kun je dat voelen. Je krijgt het warmer. Je hartslag gaat omhoog. Je lijf draait overuren.

Op het moment zelf voel je je prima, goed zelfs

Alcohol zorgt ervoor dat je je wat ontspant. Minder zenuwachtig voelt. Ik ervaar het als een zachte deken van optimisme en geluk. Daarom gebruiken veel mensen het ook om in te kunnen slapen. Maar in bed begint de ellende. Omdat je lichaam zo druk is met verwerken, slaap je een stuk minder diep.

Dus ben je de volgende dag niet fit

En als je vaker met het bijltje van angsten hebt gehakt, weet je dat een paniekaanval dan ineens verraderlijk dichtbij kan zijn. Maar ook als je geen angst voorgeschoteld krijgt, is het oppassen geblazen met drank. Drank zorgt er namelijk voor dat je je grenzen niet voelt. En als je over je grenzen gaat, raak je sneller overprikkeld. Eenmaal overprikkeld komen weer sneller je angsten om de hoek kijken. Kak.

 Nooit meer drinken dus?

Als iemand het woord ‘nooit’ zegt, krijg ik het spontaan benauwd. Want hallo, mag ik alsjeblieft mijn eigen keuzes maken?! Ik denk liever in termen van bewust ja zeggen tegen iets. Lange tijd was alcohol drinken voor mij een onbewuste trigger. Wat begon als een gezellige zaterdagmiddag was 4 dagen later ineens een gala aan totale paniek en overprikkeling.

Ik zag het verband niet. Nu weet ik:

🥂Alcohol -> grenzen raken verdoofd -> te lang in de gezelligheid blijven hangen -> over grenzen heengaan -> overprikkeld raken -> angst en paniek

🥂Alcohol -> slechter / lichter slapen -> vermoeider -> dingen minder goed aankunnen -> angst en paniek

Nu is het óf geen alcohol óf een drankje en daarna een rustige (of vrije) dag

De keuze voor geen alcohol is voor mij best een lastige. Want het is lekker én gezellig. Maar als de prijs die je betaalt zo hoog is; een dag uit balans, moe en angstig, wordt nee zeggen vanzelf makkelijker.

In principe heb ik met mezelf de afspraak: geen drank. Of lekker 0.0%-biertje. Zonder alcohol is een feestje ook gezellig. Dat het alleen leuk is met drank, is ook maar een verhaal wat je jezelf wijs maakt. Af en toe kies ik bewust wél voor drank. Omdat ik er zin in heb. Dan plan ik mijn agenda zo in dat het kan. Neem ik bijvoorbeeld de dag erna vrij. En hou ik rekening met een nachtje schaapjes tellen.

Zo mag nog steeds alles én blijf ik in balans

Want zeg nu zelf, af en toe is uit de band springen gewoon heerlijk. Als je daarna maar weer het gouden woord bij angsten in ere herstelt; doseren, doseren en nog eens doseren.

Cheers!

 

Delen met vrienden

Leave A Comment

Gerelateerde berichten