Moet je nou wel of geen oxazepam gebruiken?

8 april 2021

Delen
Delen

Naar de pillen grijpen doe je liever niet. Zéker niet als je er afhankelijk van kunt worden. Toch is een kalmeringstabletje nemen soms de beste én meest liefdevolle keuze die je voor jezelf kunt maken.

Als je last hebt van angsten of zelfs gediagnosticeerd bent met een angststoornis, heb je waarschijnlijk weleens oxazepam voorgeschreven gekregen. Of iets anders wat eindigt op -pam. Dat zijn allemaal middelen om je tijdelijk te kalmeren.

Misschien kreeg je het als ondersteuning toen je aan de antidepressiva ging, of als rustbrenger om een paniekcirkel te doorbreken.

Alle pammen zijn troep

De eerste keer dat je zo’n pilletje inneemt en de volgende dag opstaat…. Man, alsof er een trekker over je heen is gereden. Het brengt je even wat rust, maar daarna komt die kater. Het doet de truc, namelijk dat angstige brein tot rust brengen, alleen helaas niet zonder gevolgen.

 Het is dan ook nooit een langetermijnoplossing

Los van de kater hebben alle pammetjes nog een andere vervelende bijwerking. Je hebt namelijk steeds méér nodig om hetzelfde effect te bereiken. Je kunt er afhankelijk van worden. Nooit meer slapen, het vliegtuig in, de straat op zonder die pam. Dat wil je niet.

Alle kalmeringstabletten de prullenbak in dan maar?

Wacht daar nog even mee. Het feit dat je iets achter de hand hebt wat je tot rust kan brengen als je écht even klem zit, kan enorm veel rust geven. Veel mensen met angsten hebben standaard een pilletje in de handtas of op het nachtkastje.

En dan kan het zomaar zijn dat die er een jaar ligt. Je weet dat je altijd een escape hebt. Grote kans dat je hem dan ineens niet nodig hebt.

Oké en wanneer is het dan verstandig zo’n pammetje wél te pakken?

Dat weet je zelf natuurlijk het beste. Vergeet niet dat continu angstig zijn, slecht slapen en steeds vermoeider worden óók niet goed is voor je lichaam. Oxazepam kan heel goed werken om een cirkel van angst en paniek te doorbreken.

Als je door zo’n pilletje ineens wél 8 uur slaapt, sta je met een heel ander hoofd op ’s morgens. Overzie je de dingen met een kalmere mind en ben je beter in staat keuzes te maken.

Dan is kiezen voor troep een ‘act of love’ naar jezelf

Misschien begin je nu heftig te steigeren.

stimuleer je me nou om medicatie te gebruiken?

Dat niet per se. Dit artikel is bedoeld om je te laten ervaren dat niets zwart-wit is. Elke situatie is anders en vraagt om een andere afweging. Het is in elk geval niks om je voor te schamen dat je soms jezelf een way out biedt. Als je keuze maar bewúst is.

Delen met vrienden

Leave A Comment

Gerelateerde berichten