Waarom angst altijd een ‘oude’ emotie is

25 februari 2021

Delen
Delen

Je weet dat angst een illusie is. Dat het gewoon puur je gedachten zijn die keer op keer een loopje met je nemen. Maar… in het moment voelt het zó werkelijk, alsof het nooit meer over gaat. In artikel ontdek dat angst gaat over iets in het verleden en dat je daar in het NU niet bang voor hoeft te zijn.

 Angst lijkt niet alleen echt, het voelt ook bijzonder realistisch. Je hartslag schiet omhoog, je wordt misselijk of krijgt het zelfs benauwd. Midden in zo’n angstaanval denk je maar één ding: kan dit alsjeblieft stoppen! Iets wat zo intens is, ga je je automatisch tegen verzetten. Zo wil je je helemaal niet voelen.

Helaas werkt angst zo dat hoe meer je je er tegen verzet, hoe groter en krachtiger het wordt

En met dat verzet, gebeurt er nog iets anders. Maar eerst even een korte inleiding. Ik laat me a inspireren door de yogafilosofie. De yogafilosofie zegt dat alles wat jij nu ervaart, het resultaat is van iets wat je in het verleden hebt gezaaid.

Stel je buurman rijdt je auto total loss en je wordt ontzettend boos. Op dat moment plant je zaadjes van boosheid in je bewustzijn. Als er in je leven een nieuwe situatie zich voordoet die je boos zou kunnen maken, ontkiemen op dat moment de ‘kapotte-auto-zaadjes’ en voel je weer een enorme boosheid.

Je hebt alleen dan geen idee meer dat deze boosheid te maken heeft met je buurman

Dat verklaart waarom je soms een hele stevige emoties kunt voelen bij een situatie die, als je eerlijk bent, helemaal niet zo bijzonder is. Waarom reageer ik nu zo? Vraag je je dan misschien af.

Met de kennis van de zaden is dat veel beter te begrijpen. Iets in het verleden, wat toen heftig voor je was, komt nu deze emotie getriggerd wordt ineens boven. Dat kan een gebeurtenis zijn van een paar weken terug, maar ook iets uit je kindertijd.

Oké en nu, betekent dit dat je een speelbal bent van het verleden?

Gelukkig niet! Draai het eerder om. Als je in het moment boos bent, besef dan dat je naast je irritatie van het nu, vooral iets uit het verleden op het heden projecteert. En dat je op dit moment een keuze hebt hoe je NU reageert. Of, om in de terminologie te blijven, welke zaden jij in jezelf plant voor de toekomst.

Want je hoeft je niet te verliezen in je emoties. Een emotie is slechts een energie die als je er niks mee doet, na 90 seconden weer is opgelost en verwerkt. Jouw systeem is bij uitstek geschikt om emoties te kunnen verwerken. Het enige wat een emotie wil, is ervaren worden. Zonder verhalen dus.

Doe als je een emotie ervaart om te beginnen dus gewoon lekker… niks!

Haal adem en laat al die innerlijke verhalen maar passeren. Het zijn gedachten, het niets over de waarheid op dit moment. En al helemaal niet over jou. In zo’n moment van stil aanwezig zijn, kun je bewust een keuze maken hoe je nu reageert.

Maar dan angst, de koning van de emoties

Die is toch zo heftig, dáár ben ik niet tegen bestand. Allereerst, ook dit is een gedachte. Als je er echt niet tegen bestand was geweest, had je hier al niet meer rondgelopen. Ten tweede, het besef dat de angst die je NU voelt, vooral iets zegt over in het verleden heeft plaats gevonden, stelt gerust.

En hoe vaker je zaadjes van ontspanning plant, des te minder zaadjes van angst er zijn om te ontkiemen. Elke keer dat je angst ervaart, is er weer een zaadje minder. Eigenlijk ben je bezig met de grote schoomaak!

Leren omgaan met angst heb je doorgaans niet met een dag of 2 gepiept

Zoiets kost tijd. Elke keer dat je bewust wordt van iets, ben je weer een stapje dichterbij dat vrije leven waar je zo naar hunkert. Misschien heb je wel 100 keer nodig om de moed te vinden om ruimte te maken voor je angst en je gedachten voorbij te laten drijven. Dat maakt allemaal niet uit.

Je bent onderweg, je werkt met je angst en dat maakt je een held

Vandaag al. Dat meen ik uit de grond van mijn hart. Kijk vooral eens wat je al hebt bereikt, welke stappen je wél hebt gezet. Dealen met angst, zien dat wat je nu ervaart een oude emotie is, er naar toe bewegen in plaats van je ertegen verzetten en ontspannen in je eigen gedachten, is het meest moedige wat er bestaat.

Veel mensen zijn lang niet zo krachtig en eigenwijs als jij. Leven met angst is de hel én tegelijkertijd de meest brede snelweg naar innerlijke groei!

Delen met vrienden

Leave A Comment

Gerelateerde berichten